O kurzech

Jmenuji se Ondra. Vždy mě bavilo poznávat nové věci, nové lidi, nové profese, nové země… Jo, poznání je to, co mě baví. Nedávno jsem však v sobě objevil i touhu po předávání nabytých zkušeností. Co taky jiného s nimi. A tak tedy jsme s mojí manželkou před lety začali cvičit jógu a studovat ajurvédu. Hned na to založili a více jak pět let vedli vegetariánskou jídelnu. Mimo jiné jsme hojně vařili po festivalech, různorodých akcích, či svatbách. Naší jídelnu navštěvovalo denně stovky strávníků a několikrát do roka i poměrně veliké skupinky Indů, kteří zde pobývali na pracovních stážích. Dokonce u nás dva roky vařil indický kuchař se kterým jsme si předávali mnohé zkušenosti. Když byla jídelna v nejlepší kondici, jídelnu jsme předali naší kamarádce, která jí úspěšně vede dál. Před poměrně nedávnou dobou jsem navštívil Indii a rozhodl se získané zkušenosti předávat dál. Nejpřijatelnější formou je pro mě v tuto chvíli pořádání kurzů, či workshopů.

Jelikož jsme se léta věnovali vaření bezmasých jídel, prakticky ovlivněné téměř všemi kontinenty, můžeme dnes nabízet kurzy zaměřené více tématicky.

Naší doménou se stala indická kuchyně, česká a slovenská, slovanská kuchyně chcete-li. Dále kuchyně italská, francouzská, či africká, asijská nebo jihoamerická. V každé zemi je nepřeberné množství jídel, potažmo receptur, které neobsahují maso. Případně, které lze uvařit z alternativních zdrojů. Nejsme vyučení kuchaři, ani profesionálové, spíše nadšení amatéři, kteří nejsou svázáni kdejakou doktrínou, či přísnou recepturou, kde není místo ani na milimetr uhnout jinam. Bezmasé vaření může být tak více intuitivní a může se věnovat dalším faktorům ovlivňujícím jak kuchaře, suroviny pro přípravu, tak jídlo samotné. Sem můžeme zařadit roční období, denní dobu, počasí a teplotu, fáze měsíce, postavení hvězd, osobu pro kterou vařím atd. Záleží čistě na Vás, která kuchyně Vás zaujme, nebo které se chcete více věnovat. Jako základ nabízíme kurzy bezmasého vaření pro začátečníky, či pokročilé, kde společným tématem je právě všeobecná vegetariánská kuchyně.

Kurzy probíhají zpravidla takto. V první fázi, která je spíše teoretická, se více povídá. O vaření, o vegetariánsktví, o koření, o zdrojích, o všem, co Vás zajímá. Druhá fáze pak zahrnuje přípravu pokrmů, vaření, smažení, každý kdo chce se zapojí. Ve třetí fázi, která je někdy velmi zábavná, všechno, co jsme uvařili, sníme. A ve čtvrté fázi si opět povídáme, zapisujeme a doplňujeme poznámky a recepty. Rádi se zde zmíníme i o nějakých jednoduchých zásadách zdravého životního stylu a přirozeném hubnutí. Kurzy trvají obvykle 3,5 – 4 hodiny a jsou prokládány občerstvením a čajem – co si uvaříme, si také sníme.